Debut cu succes pentru Ecluze pe Bega 2023 în weekend-ul ce a trecut!

A fost un sfârșit de săptămână plin de evenimente pe Bega cu prilejul lansării ediției de anul acesta a proiectului Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale, ce își propune restabilirea relației cu Serbia prin activarea râului.

 

Vineri, 5 mai 2023, echipa de implementare a inițiativei a avut ocazia să prezinte obiectivele și acțiunile propuse pentru acest an în fața reprezentanților mass-media, în cadrul unei conferințe de presă. Declarațiile au fost oferite, în mod inedit, pe vasul Pelican aflat în mișcare, într-o călătorie până la Uzina de Apă și înapoi la pontonul Darc pe Mal. Din partea inițiatorilor au vorbit arh. Alexandrina Ciortuz, managerul proiectului și arh. Bogdan Demetrescu, coordonator arhitectură în cadrul EpB2023.

„Începem în luna mai cu peisajul natural, povestim ce s-a modificat în timpul în care Bega nu a fost navigabilă și cum are segmente de peisaj diferite, până în Zrenjanin. În iunie este vorba despre peisaj și arhitectură; o să avem activități împreună cu studenți la arhitectură din Timișoara și din Novi Sad. În iulie vorbim despre peisaje și artă – vom vedea cum influențează peisajul artiștii și aici o să avem interesant un atelier de cianotipie care se face cu plante colectate de pe malurile Begăi. În august o să avem meta-peisajul. Aici e din nou cumva o interpretare artistică a datelor mai tehnice pe care le vom culege de pe Pelican, iar în septembrie încheiem cu peisaje în mișcare. Am vrea să vedem cât mai multe persoane pe maluri, făcând ruta atât pe bicicletă, cât și pe barcă, Timișoara-Zrenjanin. În octombrie venim cu un tur și o expoziție, în noiembrie luăm o mică pauză ca să pregătim pentru decembrie catalogul proiectului care sperăm că va sta la baza viitoarelor proiecte, cu bune practici, cum să ne raportăm la apă atât din punct de vedere natural, cât și arhitectural și artistic.”, a explicat Alexandrina Ciortuz, managerul de proiect.

Alexandrina Ciortuz

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” își propune să continue activitățile demarate anul trecut, la acel moment testându-se realizarea de conexiuni culturale, ecologice și economice între Timișoara și teritoriul din proximitate, până la frontiera cu Serbia. Inițiativa din acest an, propusă de către asocierea dintre Fundația DALA, biroul de arhitectură D Proiect și clubul timișorean D’arc, are ca scop principal punerea în discuție a reluării navigației pe Bega, pe întreaga lungime a canalului și consolidarea poziției Timișoarei ca pol și port cultural în regiune.

Bogdan Demetrescu

„Pelicanul merge tot mai bine, lumea începe să înțeleagă. (…) Devine o platformă și de interacțiune culturală, sunt evenimente, cred că lucrurile cresc foarte bine. Anul trecut am ajuns cu vaporul până în ecluza de la Uivar, cu aportul partenerilor de la Apele Române care ne-au deschis cele două ecluze. Avem foarte multe cereri și de aceea avem parteneri din Serbia care vin, de la diferite entități, asociații, centre culturale; e clar că e interes de ambele părți și lucrurile vin atât de normal spre deschiderea frontierei încât cred că se va întâmpla. Proiectul nostru are în calendar ca în septembrie să plecăm până la Zrenjanin și înapoi.”, a spus arhitectul Bogdan Demetrescu, coordonator arhitectură al proiectului.

La bordul Pelicanului au fost și Simona Smultea, Adrian Fedoreac și Zoltán Szövérdfi-Szép, din partea asociației Ceva de Spus, alături de care s-a încercat o identificare preliminară a problemelor privind accesibilitatea persoanelor cu dizabilități la corpul de apă și la evenimente organizate pe malurile râului. Accesibilizarea malurilor pentru cât mai multe categorii de persoane este unul dintre obiectivele principale ale proiectului.

Foto5

Interes din partea autorităților pentru activarea canalului Bega și a întreg sectorului românesc, până la granița cu Serbia

Proiectul Ecluze pe Bega se bucură de susținerea autorităților regionale și în special de o deschidere și de o implicare din partea Apelor Române Banat. Directorul tehnic al instituției, Lucian Nagy, a fost prezent la evenimentul de lansare și a declarat:

„Este un proiect frumos și degeaba ar fi toate eforturile depuse de Administrația Bazinală de Apă Banat și alte instituții dacă Bega nu ar fi utilizată la întregul potențial și zic eu că în momentul de față cel de turism, de petrecere a timpului liber este extrem de important, aduce lumea mai aproape de apă, de a înțelege importanța resurselor de apă, a biodiversității. Când ieșiți din zona urbană, chiar dacă e un canal antropizat serios, în care mâna omului se vede clar, sunt zone care vă duc cu gândul la deltă, la un râu natural. Și aici puteți vedea puterea naturii, doar trebuie să o lăsăm câteodată să își facă și ea treaba, să nu intervenim. Eu am o vorbă: natura e un armăsar foarte iute, ne lasă să îl călărim, dar să nu putem pe el prea multă povară. Să îl lăsăm și ne va duce acolo unde ne dorim, dacă punem prea multă povară s-ar putea să ne mai dea câte o copită. Ceea ce se întâmplă, dacă observați, de-a lungul istoriei.”

Lucian Nagy_Apele Romane

După conferința de presă a urmat o călătorie până la ecluza de la Sânmihaiu Român, reabilitată în ultimii ani în cadrul proiectului transfrontalier la care România și Serbia au colaborat. Echipa extinsă de implementare a proiectului și partenerii din Serbia au aflat mai multe despre acțiunile de reabilitare și despre modul în care ecluza contribuie la întreg sistemul hidrografic al Banatului într-o prezentare excelentă realizată de ing. Cătălin Aldescu, de la Apele Române Banat. Din partea sârbă au participat reprezentanți ai Asociației Arhitecților din Zrenjanin, Asociației Arhitecților din Novi Sad, PhotoExpo Zrenjanin, dar și reprezentanți ai municipalității din Zrenjanin.

Sâmbătă, concert inedit în mișcare cu Blazzaj, alături de sute de iubitori de muzică și de Bega

Sâmbătă, 6 mai, vasul Pelican a efectuat o călătorie neobișnuită pe Bega, purtând la bord trupa timișoreană Blazzaj. Sute de entuziaști au luat cu asalt malurile pe jos, cu bicicleta sau în locurile de relaxare, bucurându-se de funk-ul lui Vita & co. Concertul în mișcare s-a desfășurat pe ruta dintre podul Eroilor (Gara de Nord) și podul Decebal (Băile Neptun), continuând apoi la pontonul D’arc pe Mal vreme de aproape două ore. Piese ca ”Armata-i anti funk”, ”Macadam” sau ”Doina” transformând malurile într-un ring mare de dans, în aplauzele tuturor.

Foto6
Foto7

Concertele vor continua și în lunile următoare, fiind modalitatea prin care proiectul Ecluze pe Bega deschide râul către publicul larg, activându-l prin muzică. Pe data de 17 iunie vine în fața publicului Utip, cu un DJ set electrizant care va porni la apus și va face malurile să răsune din nou. Artistul timișorean locuiește în prezent în Berlin, acolo unde este o prezență obișnuită în fața deck-urilor din cluburi celebre din capitala Germaniei precum Sisyphos sau Promenade ECK.

Proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Informații despre evoluția proiectului și detalii despre evenimente și calendarul proiectului pot fi găsite pe pagina oficială de

Facebook – www.facebok.com/ecluzepebega și pe contul de

Instagram dedicat inițiativei – www.instagram.com/ecluzepebega.

În următoarea perioadă va deveni operațional și site-ul oficial – www.ecluzepebega.ro